Specialistische Zorg

Specialistische Zorg

Als Care for Women specialiste ben ik als BIG geregistreerd verpleegkundige verder geschoold tot hormoonspecialiste en orthomoleculair deskundige.

Bij mij kun je terecht met alle vragen over hormonale problemen zoals overgangsklachten of menstruatieproblemen. Ik adviseer niet alleen vanuit de behandelmogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, maar ook vanuit die vanuit complementaire- en alternatieve geneeskunde. Bovendien ben ik zelf ook vrouw en begrijp ik als geen ander wat hormonale problemen voor jou als vrouw betekenen.

Ik werk vanuit een eigen praktijk, maar ik ben aangesloten bij het Care for Women opleidingscentrum; hét kenniscentrum op het gebied van vrouwengezondheid. Om de kwaliteit van dienstverlening hoog te houden, volg ik regelmatig nascholingen en ben ik aanwezig op verschillende bijeenkomsten over vrouwengezondheid om op de hoogte te blijven van alle relevante nieuwe ontwikkelingen.

De Care for Women specialiste heeft zich, naast haar Medische HBO opleiding (meestal verpleegkunde, fysiotherapie of verloskunde), verder geschoold tot hormoonspecialist.


Diensten

Bij de Care for Women Leiden kun je voor verschillende diensten terecht:

Menstruatieklachten /PMS

Een menstruatie is het maandelijks bloedverlies bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De eerste menstruatie begint tussen het tiende en zestiende jaar, en de laatste menstruatie vindt ongeveer rond het 51e levensjaar plaats. Gemiddeld 500 keer heeft een vrouw een eisprong, die meestal overbodig blijkt te zijn. Als er een onbevruchte eitje is wordt het slijmvlies van de baarmoeder afgestoten, dit is de menstruatie.

Je verliest een halve deciliter bloed, en je lichaamstemperatuur daalt een halve graad.          

Menstruatieklachten

Van de Nederlandse bevolking heeft 25% van de vrouwen te maken met klachten voor of tijdens de menstruatie. Deze klachten kunnen het dagelijks leven negatief beïnvloeden. Ook het niet hebben van een menstruatie en een te korte of te lange menstruatie horen hierbij. Menstruatieklachten betekenen voor iedere vrouw wat anders en zijn niet gebonden aan leeftijd.

Klachten bij de menstruatie

  • buikpijn, buikkrampen en rugpijn
  • De meest voorkomende pijn tijdens een menstruatie is een zeurderige pijn in de onderbuik. Dat kan tijdens de menstruatie zijn, of voordat de menstruatie doorbreekt. Sommige vrouwen voelen zelfs krampen. Die krampen worden veroorzaakt door het samenkrimpen van de baarmoeder waardoor het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten.
  • Andere veel voorkomende menstruatieklachten zijn misselijkheid (soms zelfs overgeven), hoofdpijn, moeheid, slapeloosheid, diarree of verstopping. gespannen borsten, een opgeblazen gevoel en hoofdpijn.
  • Emotionele verschijnselen: prikkelbare of neerslachtige gevoelens en stemmingswisselingen.
  • Een te sterke menstruatie kan verschillende hormonale oorzaken hebben, maar ook te maken hebben met medicijngebruik of een aangeboren afwijking.
  • Als een vrouw langer dan zes dagen vloeit, spreken we van te veel bloedverlies. Deze vrouwen moeten om het uur hun maandverband of tampon verwisselen. Vaak is het bloed donker en klonterig en gaat het bloedverlies gepaard met pijn in de onderbuik.
  • Te zwakke menstruatie
    Als iemand om de zes weken menstrueert en maar één of twee dagen vloeit, is er sprake van een zwakke menstruatie. Dit kan komen door een hormonale oorzaak, gebruik van medicijnen (hormoonpreparaten), een aangeboren afwijking en/of een trage schildklierwerking.
  • PreMenstrueelSydroom (PMS) is het optreden van klachten die beginnen in de tweede helft van de menstruatiecyclus en die weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Sommige vrouwen houden ook nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug. Door de steeds terugkerende klachten verstoort PMS je normale leefpatroon. Niet zelden nemen de klachten in de loop der jaren ook toe.
Anticonceptie

Anticonceptie is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen. Bij anticonceptie denk je automatisch aan de pil maar er zijn wel 6 verschillende soorten anticonceptiemethoden en 19 anticonceptiepillen.Je levensfase en de omstandigheden kunnen voor iedereen anders zijn. Vrouwen zonder kinderen, vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen die een compleet gezin hebben of vrouwen die de anticonceptie vaak vergeten. Ook wordt anticonceptie ingezet om je menstruatie te regelen, als overbrugging naar de overgang en bij bijvoorbeeld migraine.

Iedere vrouw heeft haar eigen specifieke situatie en individuele wensen en geen vrouw is hetzelfde. Wat past het beste bij jou?

De 6 methoden van anticonceptie

Hieronder een overzicht van de 6 soorten anticonceptiemethoden en de bijbehorende anticonceptiepillen.

1. Combinatiemiddelen bevatten progestageen en oestrogeen

  • Anticonceptiepil: dagelijks innemen
  • anticonceptiepleister: wekelijks een pleister plakken
  • anticonceptie-ring: een keer per maand plaatsen

Anticonceptiemiddelen met alleen progestageen

  • minipil (Cerazette): dagelijks innemen
  • prikpil: iedere 12 weken een injectie
  • anticonceptiestaafje: eens in de 3 jaar een injectie
  • hormoonspiraal: inbrengen door arts en 5 jaar bescherming

Let op: kan stemmingswisselingen geven en is daarom niet bedoeld voor jonge vrouwen.

3. Koperspiraal – geen hormonen

Spiraal kan voor 5 jaar bescherming bieden

4. Barrière methoden – geen hormonen

vrouwencondoom – Plaatsen voor geslachtsgemeenschap. Om de betrouwbaarheid te verhogen is het verstandig om ook zaaddodende crème of pasta erbij te gebruiken.
mannencondoom
pessarium

5. Natuurlijke methode – geen hormonen

Bijvoorbeeld de ochtendtemperatuur opnemen of de kalendermethode.
Zeer persoonlijke keuze. Onbetrouwbare manieren om zwangerschap te voorkomen.

6. Definitief is sterilisatie.

Veilig vrijen betekent niet alleen dat je niet zwanger wordt , maar ook dat je geen geslachtsziekte oploopt!

Preconceptie

Pre-conceptiezorg is de tijd tussen het overwegen over een zwangerschap en het ontstaan van een zwangerschap.

Vergroot je vruchtbaarheid
Zelf kun je het een en ander doen om je vruchtbaarheid op peil te houden. Er is namelijk een aantal factoren aan te wijzen die de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen aantoonbaar verslechtert. Vrouwen die (mee)roken hebben maandelijks 30% minder kans om zwanger te worden. Ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar. Alcohol is ook een echte vruchtbaarheids-killer. Bij meer dan 2 glaasjes per dag wordt bij vrouwen onder meer de eisprong geremd. Bij mannen die overmatig drinken loopt de kwaliteit van hun sperma gevaar. Ook sommige drugs, zoals methadon en heroïne, verminderen de vruchtbaarheid.

zwanger_slide

Hormonen spelen een sleutelrol bij het zwanger worden, voorbeelden zijn

Onregelmatige cyclus
1 op de 5 vrouwen heeft hier mee te maken. Stress, een laag lichaamsgewicht, recente vermagering, een eetstoornis, medicijn-, pilgebruik of intensieve sportbeoefening kunnen oorzaken zijn.

PCOS (5-10% van de vrouwen)
is een overtollige aanmaak van mannelijke hormonen. De eierstokken produceren teveel aan testosteron. Deze aandoening heet PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). Je menstruatie kan onregelmatig zijn, soms kun je zelfs maanden lang niet ongesteld zijn. Door de overmaat aan mannelijke hormonen kun je veel puistjes krijgenen last van haargroei op je kin, je borsten of je onderbuik. Ook kan je iets te zwaar worden.

Endomtriose (1 op de 10 vrouwen)

Bij de aandoening endometriose heeft het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder verspreid over andere plaatsen in de buik. Ook dat kan klachten geven aan de eileiders.

Hypofyse
maakt onvoldoende hormonen aan. Het gaat om het geslachtshormoon lutropine (LH). Deze stof stimuleert bij vrouwen de vorming van progesteron en bevordert de ovulatie. Een tekort aan progesteron, dan komen er geen of onvoldoende gerijpte eicellen vrij en ben je dus minder vruchtbaar.


Algemeen advies

Stop met roken, drink geen alcohol en gebruik geen drugs, drink veel water eet veel groenten en fruit en vermijdt stress. Een goed gezond lichaam en goede leefomstandigheden, zo nodig aangevuld met natuurlijke supplementen geeft goede eicellen en zaadcellen. Dit geldt voor zowel de vrouw als de man. Boven de 35 jaar is de vrouw al minder vruchtbaar.
Goede voeding, een goede leefstijl en natuurlijke supplementen, hier kan je al mee aan de slag gaan als je een zwangerschapswens hebt. Hiermee meer kans op zwangerschap en meer kans op een gezond kind

Welke suppletie geadviseerd bij zwangerschapswens

  • Foliumzuur vanaf zwangerschapswens tot 10 weken na conceptie (= 10 weken na 1e dag laatste menstruatie). Foliumzuur is noodzakelijk voor aanmaak rode bloedcellen, werking zenuwen en voor ontwikkeling zenuwstelsel ongeboren kind (ter voorkoming van spina bifida): Foliumzuur zit in veel groenten en volkorenproducten en bij zwangerschap is het niet mogelijk de gewenste hoeveelheid erbij te eten.
  • Omega 3 vetzuren innemen tijdens 3e trimester (vanaf 20e week) gaat er meer omega naar de baby. Zwangere vrouw verliest tot 50% van haar voorraad en het lichaam put dan uit eigen reserves en dit gaat weer ten koste van de vrouw en haar stemming. Het duurt tot 26 weken na de bevalling tot deze voorraad weer is aangevuld (baby neemt ook via de moedermelk). Omega 3 van dierlijke oorsprong komt voor in vette vis zoals haring, makreel en zalm.
  • Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk, juist voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Waar zit het in: Bak en braadproducten, vette vis, vlees en volle melkproducten.

Veel gebruikte methodes om vruchtbaarheid te controleren

  • Temperatuur methode: in bed blijven liggen en temperatuur opnemen. In de 1e helft van de cyclus laag temperatuur niveau (36,6 – 36,8). In de 2e helft van de cyclus hogere temp (36,9 – 37,1). Begin menstruatie daalt temperatuur weer. Let op: Altijd zelfde tijd temperaturen => bij wakker worden. Achteraf is de eisprong pas zichtbaar
  • Ovulatietest
  • Coïtus timing: spermatozoa kunnen 6 a 10 dagen overleven. Proactieve seks van 6 dagen voor- tot 12 uur na ovulatie geeft verhoogde kans op zwangerschap.

Dieetadviezen bij zwangerschapswens

Overgewicht heeft negatief effect op vruchtbaarheid. Zowel mannen als vrouwen hebben baat bij afvallen als men te zwaar is. Mannen en overgewicht: door lager testosteron niveau vaker problemen bij productie spermacellen. Bij vrouwen is door een verstoring van de hormoonhuishouding de functie van de eierstokken verstoord en wordt menstruatie onregelmatig.

Bij 5-10% gewichtsverlies geeft dit al een gunstig effect op hormonale verstoringen.Ook bij regelmatige menstruaties zorgt overgewicht dat het langer duurt voor men zwanger wordt. Hoe hoger BMI hoe meer de kans op een zwangerschap afneemt.
Extreem afvallen is niet nodig. Er is vaak al effect na 2 tot 4 maanden.

Advies: afvallen helpt echt om sneller zwanger te worden!

Preconceptie dieetadviezen

  • Vegetariër: let op voldoende vitamines B en ijzer
  • Geen rauwmelkse kazen (i.v.m. listeria)
  • Geen rauw of rosé gebakken vlees (toxoplasmose)
  • Geen ongewassen fruit en groenten (toxoplasmose / salades (al gewassen toch wassen)
  • Geen lever => hierin veel vitamine A (afwijkingen centrale zenuwstelsel / gelaat en hartafwijkingen)
  • Minder cafeïne => kans miskraam / laag geboorte gewicht
  • Let op Theïne => geeft hoge bloeddruk (wel zoethout ? en rooibos thee)
  • Tweede tremester meer clacium = nieuw (in melkproducten en groene groenten)
Overgangsklachten

De overgang is een periode die gemiddeld 10 jaar duurt en die veelal rond het 40e a 45e levensjaar al begint. Het begint vaak met onduidelijke klachten en nogal eens belanden vrouwen met niet onderkende overgangsklachten in het bekende gezondheidscircuit. Hier worden vaak geen oorzaak voor je klachten gevonden.

Klachten als opvliegers, veranderingen in het menstruatiepatroon, spier- en/of gewrichtspijnen, stemmingswisselingen, libidoverlies en urineverlies zijn veranderingen die de levensbalans echt kunnen verstoren. Deze overgangsklachten hebben vaak een enorme impact op jou en je omgeving.

Alle vrouwen moeten door de overgang heen. Van al deze vrouwen hebben 80% overgangsklachten en 33% van hen heeft ernstige overgangsklachten.

Overgangsconsult

Zorgvuldige aandacht voor jou als vrouw in de overgang en weten dat je er niet alleen voor staat kan een steun voor je zijn. Tijdens de overgangsconsulten kun je je verhaal kwijt en worden al je klachten en vragen besproken. Naast uitleg en informatie over wat er in jou lichaam gebeurt tijdens de overgang wordt er vooral besproken hoe je jouw problemen en klachten het beste kunt aanpakken. Het is maatwerk en een hormonale puzzeltocht die de nodige tijd en aandacht vraagt.

Een goed bij jou passend advies kan je van veel klachten afhelpen.

Vergoeding overgangsconsulten door zorgverzekering Voor een overgangsconsult heb je geen verwijzing nodig van je huisarts. Consulten worden vaak vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Hoeveel er vergoed wordt en waarvoor, vind je terug in de polisvoorwaarden

Healthcheck

De bloeddruk, de cholesterolwaarden en het suikergehalte in het bloed kunnen jarenlang te hoog zijn zonder dat je het weet. Omdat dit vaak de eerste 10 tot 15 jaar geen lichamelijke klachten geeft doe je hier veelal niets aan. Ongemerkt kunnen er echter diverse organen beschadigd raken, zoals de ogen, het hart, de nieren en de hersenen. Het in een vroeg stadium vaststellen van hoge bloeddruk kan de kans op orgaanbeschadiging verkleinen. Om deze redenen is het verstandig om jaarlijks een Health check te laten doen.

Bij mij kun je terecht voor een ‘Health check’

Hoe zien de verschillend preventie consulten eruit?

Women’s Cardiocheck
Bepaling van volledig lipiden beeld, glucose, BMI, bloeddruk, risico inventarisatie inclusief advies en leefstijl. Een consult van 30 min kost € 37,50 plus materiaalkosten van € 16,50

Women’s healthcheck
Risico-analyse op, osteoporose, borstkanker en hart- en vaatziekte met bepaling van volledig lipidenbeeld, glucose, BMI, bloeddruk inclusief persoonlijk advies. Een consult van 60 min kost € 68,50 plus materiaalkosten van € 16,50

Care for Human – Healthcheck (mannen en vrouwen)
Volledig lipidenbeeld, glucose, BMI, bloeddruk, risico inventarisatie inclusief advies en leefstijl. Consult van 30 min kost € 37,50 plus materiaalkosten van € 16,50

Ziekteverzuim terugdringen

tekst volgt nog….