Soja en klaver helpen tegen overgangsklachten

Vrouwen in de overgang kunnen baat hebben bij sojarijke voeding en rode klaver. Ook extracten hiervan kunnen klachten verminderen, blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC.

Onderzoekers bestudeerden voor hun analyse zestig wetenschappelijke studies – waaraan ruim 6000 vrouwen meededen – naar het effect van plantaardige voedingsmiddelen en supplementen op menopauze problemen. Zij publiceren vandaag hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA.

Mede-auteur dr. Trudy Voortman over de belangrijkste conclusies: ,,Bij de overgang daalt de productie van oestrogeen. Sojarijke voeding en rode klaver bevatten isoflavonen, plantaardige stoffen die lijken op dat vrouwelijke geslachtshormoon. Het eten daarvan of van supplementen kan daarom overgangsklachten verminderen.”

Voortman benadrukt dat het hierbij niet om een hulpmiddel gaat: het scheelt ongeveer één opvlieger per dag. Nachtelijk zweten wordt hierdoor niet voorkomen. ,,De beste basis om de overgang door te komen blijft gezond leven. Goed eten, behoorlijk bewegen en niet teveel alcohol. De isoflavonen zijn een minder heftige en meer laagdrempelige manier om klachten te lijf te gaan dan medische behandelingen.

Lees meer over wat ik kan betekenen bij overgangsklachten >>